• Natuurlijk helpen wij klanten!
  • Natuurlijk gaat duurzaamheid voorop
  • Natuurlijk zijn wij er in, voor en met Tilburg
Vandaag open van 09:30 tot 18:00

Kamerplanten stekken

Kamerplanten hebben niemand nodig om zichzelf te vermenigvuldigen. Nou ja, alleen wat liefde van jou dan. Soms zie je opeens een baby naast je plant ontstaan! Schattig toch? Je kunt natuurlijk kiezen voor een volle plantenpot met bladeren, maar wellicht is er dan wel wat andere hulp nodig om moeder en kind gezond en wel door te laten groeien. Wij nemen je mee in de wereld van het stekken van je kamerplanten en laten je zien hoe je dit het beste kunt doen!

 

'When life gives you plants... make a jungle'

6 Voordelen van kamerplanten stekken

Kamerplanten stekken is niet alleen leuk, maar het heeft nog veel meer mooie voordelen! Wij zetten ze graag voor je op een rij.

  1. Gratis nieuwe planten
    Je krijgt ze gratis en voor niets! Jij geeft je kamerplant liefde en de plant doet de rest! Nu nog wat aarde, een mooie pot en je kunt een mooie plekje zoeken voor je stekje. Je plantencollectie wordt groter en groter en daar wordt je blij van!
     
  2. Planten maken gelukkig
    Ja, daar wordt je echt blij van! Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat planten om je heen blije emoties opwekken en zorgen voor een positieve stemming. Daar kun je natuurlijk geen genoeg van krijgen…
     
  3. Meer zuurstof = meer leven
    Het is algemeen bekend dat planten zuurstof afgeven. Wij mensen kunnen natuurlijk niet zonder zuurstof. Het zorgt ook voor een verhoogde concentratie en kan ook vermoeidheid verminderen. Dat is toch mooi meegenomen.
     
  4. In contact met de natuur
    Door met je handen in de aarde te wroeten sta je meer in contact met de natuur en dat zonder dat je naar buiten hoeft te gaan. Een heerlijk momentje voor jezelf, maar dan binnenshuis.
     
  5. Extra bijzonder én duurzaam
    Het feit dat je een stekje succesvol tot plantje hebt laten uitgroeien is toch iets moois! Dat maakt dat plantje extra bijzonder én het smaakt naar meer… Je weet ook precies hoe het plantje ontstaan is en dat daar dus geen chemische middelen aan te pas zijn gekomen.
     
  6. Geluk kun je delen
    Wat extra leuk is aan het starten met stekken, is dat je ook stekjes of kleine plantjes weg kunt geven aan de mensen om je heen. Zo geef je toch een beetje geluk en liefde door en daar kunnen we nooit genoeg van hebben in de wereld!

Hoe stek ik kamerplanten?

Even to the point… Hoe stek je nu precies een kamerplant. Dat hangt ten eerste natuurlijk van je plantsoort af, maar er zijn altijd een aantal richtlijnen die je kunt aanhouden.

Stap 1: Benodigdheden

Om te beginnen met stekken heb je niet meer nodig dan een scherp (en schoon!) mesje, aarde, een potje en water. Uiteraard is een plant om te stekken ook erg handig ;-). 

Stap 2: Een stek verwijderen

Een stek kun je op verschillende manieren verwijderen. Hieronder kun je vinden onder welke categorie jouw plant valt, zodat je jouw groene vriend op de beste manier een stekje kunt aftroggelen.

Stap 3: Stekken op water of in de aarde?

In de meeste gevallen zijn beide manieren mogelijk. Op het moment dat je je stekje in water zet, dan kun je goed in de gaten houden hoe de wortels zich ontwikkelen. Zijn de wortels lang genoeg? Dan kun je ervoor kiezen om de plant in het water te laten staan of in een pot met aarde te plaatsen. Let op, in het water is natuurlijk een mooi gezicht, maar houd er rekening mee, dat de plant dan niet ontzettend veel zal groeien. Bij het stekken van kamerplanten op water, is het van belang dat het water op kamertemperatuur is, voor het beste resultaat. Zet je stek in het licht, maar niet in direct zonlicht. Vergeet je trouwens het water niet iedere week even te vervangen? 

In het geval van vetplanten, is het in water zetten overigens geen aanrader. Wil je het groeiproces van de wortels versnellen? Dan kun je het vetplantje, nadat je hem in de aarde hebt gezet, omtoveren tot mini-plantenkas. Dit kun je doen door een lege petfles open te snijden en deze omgekeerd over je potje heen te zetten. Extra vocht vinden ze lekker!

Plant met een stam stekken

Wil je een plant met een stam stekken, bijvoorbeeld een ficus of Yucca, dan kun je het beste kijken of je plant vertakkingen heeft? Zo ja, dan kun je ervoor kiezen om aan het begin van de vertakking deze af te snijden met een schoon mesje of snoeischaar. Heb je geen vertakking? Dan kun je gewoon een stuk van de bovenkant afsnoeien (tussen de 10 en 20 centimeter is prima). Het lijkt wat rigoreus, maar dat kan jouw plant wel hebben hoor! Zet je stek met de wond in het water (de rest moet echt boven water blijven) en let er goed op of er wortels groeien. Zijn de wortels tussen de 5 en 10 centimeter? Dan is het tijd voor een pot met aarde!

Plant met luchtwortels stekken

Sommige planten hebben luchtwortels en deze stek je uiteraard weer op een andere manier. Een bekend voorbeeld van een dergelijke plant is de populaire Monstera. Van dit soort planten kun je een stengel afknippen onder de luchtwortel. Deze plant kun je direct in de potgrond zetten, maar je kunt er ook voor kiezen om hem eerst op water te zetten, zodat je een beter zicht hebt op de wortelontwikkeling.

Vetplanten stekken

Vetplanten hebben over het algemeen iets meer tijd nodig om van baby stekje uit te groeien tot een volwaardig plantje met eigen wortels. Dit is te wijten aan de manier van stekken die hierbij nodig is. Bij vetplanten, zoals bijvoorbeeld de Peperomia, haal je een blad van de stam en steek je deze uiteindelijk in de aarde. Hierbij is er een grotere wond, dus duurt het wat langer voor de plant om wortels te kweken. Er moet namelijk eerst een korstje op de wond groeien, voordat de groei zich gaat focussen op de wortels. Daarom kun je het blad van je vetplant voordat je hem in de aarde steekt, beter eerst een week op keukenpapier liggen helen, voordat het wondje de aarde in gaat. Geduld is dus bij het stekken van vetplanten erg belangrijk!

Planten met wortels stekken

Als er in je plantenpot al zelf een mini plantje aan het groeien is, dan kun je het beste de plant in zijn geheel uit de pot halen en voorzichtig de aarde wegvegen. Zo kun je goed zien of de wortels van de kleine plant los zitten of iets verweven met de moederplant. Haal de wortels voorzichtig uit elkaar en zet je mini plant lekker in zijn eigen potje. Wat water erbij en houd hem goed in de gaten de eerste week tot 10 dagen! Een voorbeeld van een plant die vaak uit zichzelf ontstaat is een Pannenkoekplant.

Populaire kamerplanten om te stekken

Zie jij het al helemaal voor je? Voor je het weet heb je jouw planten collectie uitgebreid en leef je in jouw eigen urban jungle! Dan moet je zelfs stekjes gaan weggeven. Wij weten uit ervaring, dat als je eenmaal aan stekken begint en je krijgt het onder de knie, dan weet je bijna niet meer te stoppen. Het typische geval van een uit de hand gelopen hobby! 
 

'Sorry, I have plants this weekend...'
 

Wil je graag een meer precieze uitleg voor het stekken van jouw plant? Ook geen probleem! Wij maken het jou graag gemakkelijk. Hieronder hebben wij een uitleg gegeven voor het stekken van populaire kamerplanten.

1. Pannenkoekplant

2. Aloë Vera

3. Bananenplant

4. Monstera

5. Vetplanten

Pannenkoekplant stekken

Bij een Pannenkoekplant zie je al snel hele kleine babyplantjes naast de moederplant ontstaan. Het meest succesvol zijn de mini plantjes die wat groter zijn en al meerdere kleine blaadjes aan hun stammetje hebben zitten. Graaf het mini plantje een beetje uit en snij hem zo dicht mogelijk bij de moederplant af. Als je weinig tot geen wortels ziet, wees niet bezorgd. In een week of twee zul je al verschil zien. Zet het stekje in een glas of vaasje met water, waarbij je ervoor zorgt dat de blaadjes altijd boven het water uitkomen. Een goede tip is een sateprikker over het glas te leggen, zodat de bladeren hierop kunnen hangen. Binnen éeen tot twee weken zie je al wortels verschijnen! Zijn deze ogeveer een kwart lengte ten opzichte van je langste stam? Dan kun je je plantje al in een potje met aarde zetten!

 

Verzorging: in het licht, maar niet in direct zonlicht. Gele of verkleurde bladeren kun je er prima afknippen, dichtbij de stam graag.

Aloë Vera stekken

Deze populaire plant staat bekend om zijn medicinale werking, maar ook omdat deze graag gestekt wordt! Zie je kleine plantjes aan of naast de stam groeien? Dan kun je de plant daar iets uitgraven, om te kijken of er al wortelvorming is? Ja, mooi! Probeer dan wat wortels mee te nemen, op het moment dat je deze zo dicht mogelijk bij de stam wegsnijdt. Geen wortels? Ook geen probleem, want ook zonder wortels is deze kanjer prima te stekken! Na het afsnijden kun je je stekje zonder wortels het beste even twee dagen laten drogen op keukenpapier, voordat je ze in een nieuw potje zet. 

 

Verzorging: teveel water is dodelijk voor deze plant, dus let hier goed op!

Monstera stekken

Bij je Monstera zie je luchtwortels vanuit de stengel komen. Dit is niet zo gek, want ‘in het wild’ zijn het echte kruipers en groeien ze over de bodem of tegen bomen op. De luchtwortels vinden een plekje, waarna de grondwortels zich vestigen. Een perfecte samenwerking dus! Om een Monstera te stekken heb je een blad, stengel en luchtwortel nodig. Snij de stengel af op 2 centimeter onder de luchtwrtel. Heb je een lange luchtwortel te pakken? Dan mag je deze best een kopje kleiner maken! Vijf centimeter is genoeg, maar ook met een kobbeltje kun je succesvol stekken. Nu kun je kiezen om je stek op water te zetten of in de aarde. 

Stek op water

Kies je voor een stek op water, neem dan een glazen vaasje met lauwwarm water, waarbij je de stengel en luchtwortel onder water zet (nooit het blad). Het kan een paar weken duren, maar als je grondwortels ziet verschijnen en deze zijn minimaal 5 cm lang, dan is het tijd om hem in de aarde te zetten. De grondwortels én een stukje van de stengel moeten stevig in de aarde zitten zodat de stek niet omvalt en zodat er geen lucht bij de grondwortels komt. Let op, de grondwortels zijn gewend aan veel vocht, dus houd de aarde de eerste weken vochtig als een uitgeknepen spons.

Stek op aarde

Zet je je stek direct in de aarde, dan hoeft deze later niet meer te wennen aan de aarde, maar je kunt op deze manier niet de wortelvorming in de gaten houden. Zorg ervoor dat de luchtwortel compleet onder de aarde zit, samen met een stukje stengel voor de stevigheid. Houd de stek de eerste weken wel vochtig, zodat de wortels zich goed kunnen vormen.

Bananenplant stekken

Bij de bananenplant groeien er vanzelf kleine miniplantjes als je goed voor hem zorgt. Deze hebben zelf wortels, dus het is belangrijk om je stekje voorzichtig uit te graven en de wortels met de hand zachtjes los te halen. Snijd de stek voorzichtig los met een schoon en scherp mesje, zo dicht mogelijk bij de moederplant. Let op dat je het stekje niet te vroeg weghaalt. Als richtlijn kun je een stekje met 4 tot 5 bladeren aanhouden van minimaal 10 cm groot. Zet het stekje in zijn eigen potje met aarde en geef hem direct ruim water. Dit is gelijk een mooi moment om de moederplant een ruimere pot te geven! Zo wordt de kans op meer nieuwe mini plantjes weer groter!

Vetplanten stekken

Een vetplant stekken, dat kan iedereen, ook jij! Met een scherp en schoon mesje snij je een blad af aan de buitenkant van de plant (want gemakkelijk) en zo dicht mogelijk bij de stam van de moederplant. Nu moet het wondje drogen, dus je kunt het blad uit de zon leggen en het wondje laten drogen. Het hebben van geduld is wel prettig bij deze activiteit, want het drogen kan soms wel een week (of iets langer) duren. Nu kan het blad in de aarde, waarbij de wond onder de aarde komt te staan. Hier zullen wortels uit gaan groeien. Iedere drie dagen besprenkelen met water is voldoende, wat dus vaker is dan je volwassen vetplanten. Zie je aardig wat wortels ontwikkelen? Dan kun je het water geven verminderen naar eens per week. De groei duurt bij vetplanten wat langer, maar als het eenmaal een ‘echt’ plantje is geworden, dan is eens per maand water geven voldoende.

3 Stek tips (ook als je geen groene vingers hebt)

1. Licht
Licht is voor een stek altijd erg belangrijk, maar direct zonlicht vindt hij niet fijn. Zorg dus voor een plekje, waar hij blij van wordt.

2. Temperatuur
Te koud is niet goed en te warm ook niet. Het zijn net mensen ;-) ! Zorg dat de temperatuur altijd boven de 15 graden blijft, ook in de nacht. Een handige tip is om een lege glazen pot ondersteboven over de stek te plaatsen. Zo krijg je een klein mini kasje! Als te damp verschijnt, is het wel slim om hem even te laten luchten. We willen natuurlijk niet dat je stekje begint te schimmelen!

3. Vocht
Een vochtige stek is een blije stek. Als je stek uitdroogd, dan is het te laat en is je werk voor niets geweest. Houd de aarde dus vochtig en wil je je stek extra verwennen? Dan is een neveltje met de plantenspuit een heerlijke traktatie! Dit is trouwens een goede tip voor iedere stek, behalve voor vetplanten.

Mocht je nog vragen hebben over het stekken van andere planten? Schroom niet en kom gerust eens langs bij ons in het tuincentrum. Onze experts weten ontzettend veel en helpen je graag op weg!

Wil je meer weten/ Dan zijn wij hier te vinden!

Ik wil meer weten over planten!