Voor eens en voor altijd... Welke bollen moet je wanneer planten?
Hoe zat het nu ook alweer? Sommige dingen kun je blijven herhalen, maar je blijft het door elkaar halen! Helemaal zo gek niet, want er zijn bloembollen die in verschillende periodes bloeien en deze moet je natuurlijk ook in verschillende periodes planten. Logisch dat je ze door elkaar blijft halen. Daarom bij deze voor eens en voor altijd ons lijstje:
April (2e helft van de maand) en Mei > bloeitijd zomer
Juli > bloeitijd herfst
|
September en Oktober > bloeitijd voorjaar
Oktober en November > bloeitijd voorjaar
November > bloeitijd voorjaar
|
Bloembollen planten stap voor stap
Bloembollen zijn eigenlijk een cadeautje aan jezelf. Nadat je ze plant weten ze je te verrassen wanneer ze hun kopjes boven de aarde uitsteken en zo langzaam uitgroeien tot prachtige bloemen! Wil je weten hoe je ze nu precies goed plant? Wij hebben een stappenplan voor je klaarstaan!
Stap1: De bloeiperiode
Door de bloeiperioden van de bollen die je gaat planten op elkaar af te stemmen kun je hetzelfde stukje grond meerdere malen gebruiken. Zo heb je voor een lange periode bloeiende bloembollen in de tuin staan. Langer genieten dus!
Stap 2: Plant moment kiezen
Bloembollen die nog niet geworteld zijn kunnen gaan rotten in natte grond. Plant de bloembollen dan ook alleen in de grond als deze droog of licht vochtig is. Bij natte grond moet je dus nog even geduld hebben...
Stap 3: Losse en luchtige grond
Maak de grond eerst los voordat je de bloembollen in de grond zet. Dit maakt het aanplanten een stuk eenvoudiger en de bloembol zal zich sneller en beter wortelen. Een goed begin is het halve werk!
Stap 4: Geef ze de ruimte
Wanneer bloembollen te dicht op elkaar worden gezet zullen ze zich niet verder uitbreiden. Geef ze wat lucht en je krijgt er dus meer voor terug! Als richtlijn kun je ongeveer 15 tot 20 bollen per m² aanhouden.
Stap 5: Planten in groepen
Bloembollen zijn nóg mooier wanneer deze in grote groepen bij elkaar staan. Het versterkt het beeld en zorgt ervoor dat de bloemen echt opvallen. Kies voor een knaleffect!
Stap 6: Leg bloembollen eerst uit
Net als bij het aanplanten van de tuin kun je de bloembollen het beste eerst uitzetten. Zo zie je of de bloembollen voldoende onderlinge afstand hebben. Daarnaast kun je op dit moment beter inschatten of ze in het geheel van de tuin passen.
Stap 7: De diepte in
Bij het aanplanten van bloembollen is het belangrijk om de juiste diepte aan te houden. De regel is dat de bloembollen 3 maal de diameter van de bol de grond in mogen. Daarnaast is het belangrijk om er bij kleine bloembollen rekening mee te houden dat ze minimaal 5 cm diep staan. Bij grote bloembollen geldt een maximum van 12 cm diep.
Stap 8: Afdekken
Om bloembollen te beschermen kun je ervoor kiezen om na het aanplanten de grond af te dekken. Hiervoor kun je gewoon afgevallen blad gebruiken of andere losse plantenresten. Het afdekken van de bodem zal ook de andere tuinplanten helpen om vocht vast te houden en na het verteren ervan geeft het de grond weer voeding. De cirkel is rond. 9. Bloembollen het hele jaar door
Stap 9: Een bol tegen de mol!
Zijn er regelmatig mollen te vinden in jouw gazon? Plant dan keizerskroon aan in de borders rondom het gazon. Keizerskroon geeft voor mollen een vervelende geur af en houd de mol op afstand. Zo sla je twee vliegen in één klap! Mollen kiezen een andere tuin en jij hebt prachtige bloemen staan!
Kanjers die het voorjaar laten stralen
- Allium
- Amaryllis
- Anemoon
- Blauwe druifjes
- Colchicum
- Cyclaam
- Freesia
- Hyacint
- Keizerskroon
- Krokus
- Lelietjes van Dalen
- Lenteklokje
- Narcis
- Ornithogalum
- Sneeuwklokjes
- Sneeuwroem
- Tulpen
- Winterakoniet
Zonnetjes in de zomer
- Afrikaanse Lelie
- Anemoon
- Begonia
- Calla
- Dahlia
- Eucomis
- Gladiool
- Hymenocallis
- Kaapse Hyacint
- Ixia
- Montbretia
- Lelie
- Liatris
- Nerine
- Ranonkel
- Sandersonia
- Scadoxus
- Tritonia
Schitterend genieten in de herfst
- Acis
- Canna
- Colchicum
- Cyclaam
- Dahlia
- Freesia
- Geranium
- Gladiool
- Herfstkrokus
- Herfstnarcis
- Krokus sativus
- Lelie
- Lupinus
- Nerine
- Peonia
- Ranonkel
- Sternbergia
- Tigridia
- Zantedeschia
Heb je al gehoord over lasagnebeplanting?
Om nog langer plezier te hebben van mooie potten of borders met bloembollen, hebben wij een top idee voor je... Maak een lasagne van bloembollen, om zo maandenlang plezier te hebben van prachtige bloeiers!
Stappenplan bloembollen lasagne
Stap 1: Afwatering
Als je de bollen in een bloembak gaat planten, zorg dan eerst voor een goede afwatering. Dit doe je door gaten onderin af te dekken met potscherven of kleikorrels. Regenwater kan zo goed weglopen, zodat de bloembollen niet kunnen gaan rotten.
Stap 2: Bloeiperiodes
Kies voor drie lagen bollen met verschillende bloeiperiodes. Als je vroegbloeiers, middenbloeiers en laatbloeiers combineert, dan geniet je maandenlang van mooie bloemen en komen er steeds weer nieuwe hun kopje boven steken.
Stap 3: Lagen
Plant de laatbloeiers in de onderste laag. Hiervoor kun je bij een voorjaarslasagne kiezen voor bijvoorbeeld Nederlands trots: de Tulp! Bedek deze laag met 3 cm aarde en dan mag de volgende laag bollen geplant worden. Narcissen en Hyacinten zijn een goede optie als middenbloeier. Opnieuw mag hier een laag aarde van 3 cm bovenop. De bovenste laag zijn de vroegbloeiers: Anemonen, Krokussen of Blauwe druifjes. Liever een bloembollen lasagne in het najaar? Dan kun je voor de ondersta laag kiezen voor de Tijgerbloem, daarbovenop Herfstfreesias en afsluiten met Herfstkrokussen.
Stap 4: Direct resultaat
Als je hier een laag van minimaal 5 cm aarde bovenop strooit (of twee keer de hoogte van de bovenste bollen), dan kun je hierop nog iets tijdelijks planten, zoals bijvoorbeeld Heide of Winterviolen in de winterperiode, voor een direct mooi resultaat!
Extra tips:
- Bij lange droogte hebben de potten wel water nodig. Het zou zonde zijn als dit staaltje kunst uitdroogt!
- Zet stenen potten op op pootjes bij strenge vorst, zodat ze niet kapot vriezen.
- Kies voor een bonte kleurenmix of juist voor één thema aan kleur voor meer rust.
De 16 beste bloembollen voor verwildering!
Mag het wel wat losjes en natuurlijk bij jou in de tuin? Of ben je meer een type wat niet zoveel moeite steekt in het onderhoud van de tuin? Dan is verwildering perfect voor jou! Bloembollen zijn hierbij voor jou het gouden ei... Je plant éénmalig de bloembollen en zelf doen ze de rest. Jaar in jaar uit worden het er steeds meer en komen ze steeds weer op. Erg veel makkelijker wordt het natuurlijk niet! Deze krachtpatsers zijn gewend om zelf te overleven, ook in de winter een koud kunstje! Ze blijven veilig onder de grond en als de tijd rijp is komen ze tevoorschijn!
1. Tulipa botanische tulpjes
2. Sneeuwklokje galantus
3. Sneeuwroem Chionodoxa
4. Knikkende vogelmelk Ornithogalum nutans
5. Muscari blauwe druifjes
6. Allium or sierui
7. Oosterse Anemone blanda
8. Keizerskroon Fritillaria imperialis
9. Narcissus mini narcisjes
10. Muscari witte druifjes
11. Iris reticulata dwergiris
12. Krokus
13. Kivietseitje Fritillaria meleagris
14. Buishyacint Puschkina libanotica
15. Oude wijfjes Ipheion uniflorum
16. Sterhyacint Scilla siberica
Wist je dit over verwildering van bloembollen?
Verwildering van bloembollen is natuurlijk een fluitje van een cent én een prachtig gezicht, maar er zijn nog meer dingen die je misschien nog niet wist....
Wist je dat...
- Éénmalig planten en eeuwig plezier! Onderhoudsvriendelijk en mooi om te zien.
- Ze zijn op hun best op een plek in de tuin waar verder weinig actie is. Een plek onder een boom of waar niet gespit gaat worden? Verwilderingsbollen vullen deze relax plek graag voor je in!
- Ze zijn niet alleen favoriet bij jou, maar ook bij kleine insecten, zoals hommels! Als er verder nog weinig bloeit, zijn deze bollen al paraat om de kleine buikjes van de insecten te vullen met nectar! Veel dier plezier in je tuin én goed voor de biodiversiteit!
- Deze bollen passen perfect in een tuin met bestaande beplanting, bijvoorbeeld als bodembedekker onder heesters of struiken.
- Zijn er dan geen nadelen? Jawel hoor! Het kiezen uit al deze beauty's blijft lastig!
Duurzaam met uitgebloeide bloembollen: 4 tips!
Wat heb je er van genoten... Je hebt ze zien opkomen en uitgroeien tot prachtige bloemen! Er komt alleen een moment dat ze zijn uitgebloeid. Jammer he? Niet getreurd, want uitgebloeide bloembollen zijn niet het einde van de wereld. Wij zijn gek op duurzaam en delen daarom onze 4 favoriete tips om je bloembollen een kickstart te geven voor de volgende ronde!
Tip 1: Uitgebloeide bloemen afknippen
Na de bloei van de bloem is het de bedoeling dat de bol al zijn energie stopt in het produceren van een zaaddoos, ver onder de grond. Het is dus verstandig om uitgebloeide bloemen weg te knippen, zodat daar geen energie meer naartoe gaat!
Tip 2: De bladeren laten staan
Zolang de bladeren groen zijn, is het slim om deze te laten staan en niet weg te knippen. Knip ze pas weg als ze verwelken en geel worden. De bol slaat zijn energie op in de groene bladeren, dus als je deze weg zou knippen, gooi je zo al die moeite hopla de groenbak in.
Tip 3: Bollen in een pot
Heb je bloembollen in een pot staan en zijn ze uitgebloeid? Knip dan de bloemen eruit en zet de pot buiten op een beschut plekje. Zo kan de rest rustig afsterven en kun je de bollen gewoon in oktober weer in de grond stoppen.
Tip 4: Welke laat ik in de grond staan?
Wist je dat je de bloembollen van de Narcis, Krokus en Sneeuwvlok gewoon in de tuin kunt laten staan? Deze kanjers komen volgend jaar helemaal op eigen kracht weer boven de grond uit! Bollen als Tulpen en Hyacinten kun je nadat ze zijn uitgebloeid en afgestorven uit de grond halen om ze in oktober weer terug te stoppen.