Buiten (en binnen!) kijken bij Karlijn: Groen, natuurlijk en evenwichtig.
Wie: Karlijn van Gorp
Woont in: Binnen de ringbaan van Tilburg
Woont samen met: Haar vriend en hun twee konijnen
Instagram: @karlijnsjungle
Wat een leuke plek! Dat is het eerste wat bij ons opkomt wanneer we bij de woning van Karlijn arriveren. Ze woont hier nu zo’n anderhalf jaar. En niet alleen met haar partner, want in onze ooghoeken zien we ineens iets bewegen. Het blijken twee konijnen te zijn. De beestjes lopen eigenlijk altijd los door het huis. Door het vele aanwezige groen voelt het huis heel natuurlijk aan en dat zo dicht bij de stad. Op 5 minuutjes afstand bevindt zich het centrum van Tilburg.
Groen, groen en nog eens groen
Op de vraag of ze van groen houdt, wordt smakelijk gelachen. ‘In ons vorige huis hadden we weinig licht, dus nagenoeg ook geen planten. Toen we hier vorig jaar kwamen wonen hadden we direct het idee er een “jungle” van te gaan maken. We begonnen met een paar planten, maar gaandeweg breidt het aardig uit’. Wat opvalt is dat het allemaal verschillende planten zijn. Geen één lijkt hetzelfde. ‘Dat klopt ook. Het is een hobby geworden. Via Instagram doe ik ideeën op, maar ook door het stekken en ruilen van planten, kom ik in aanraking met nieuwe soorten’. Karlijn doet dit via Facebookgroepen, maar ook via het plantenasiel. ‘Voor ik hiermee begon had ik, buiten de groene vingers, helemaal geen plantenkennis. Ik wist alleen hoe een plant er qua uiterlijk uit moest zien en dan gingen we daarnaar op zoek. Gaandeweg ben ik erover gaan lezen en heb ik ook wat boeken aangeschaft’. Als je zoveel planten hebt, heb je dan ook een favoriet, vragen wij ons af. ‘Jazeker, dat is de Ficus, die daar staat’. We lopen richting de plant. ‘Maar ook deze is voor mij speciaal. Ik kreeg deze van iemand die hem niet meer wilde. De plant schijnt al zo’n 23 jaar oud te zijn’. We kijken in de richting van weer een andere prachtig groene plant. ‘De meeste mensen die hier binnenkomen vinden het mooi, zoveel planten, maar verwachten ook dat het veel te veel werk is om dit allemaal bij te houden’. En dat valt nou juist reuze mee, horen wij van Karlijn. ‘Ik ben er hoogstens een uurtje in de week mee bezig. Als het heel warm is ietsjes meer’.
Gewoon kijken, voelen en water geven
Met zoveel planten verwacht je toch op zijn minst een water-geef-systeem. ‘Dat heb ik niet. Ik kijk, ik voel en geef water. Ook gebruik ik geen binnenpotten en voed ik de planten soms wat extra met speciale voeding. Ik ben hierin nog wat zoekende. Ook is het in deze tijd belangrijk om de planten te controleren op beestjes. Een tijdje terug had ik Spint (Spint is een infectie van mijten op planten. Spint tast de bladeren aan en treedt vooral op onder warme, droge omstandigheden, red.) , maar momenteel heb ik Trips (Trips is een klein en dun insect met vleugels. Het feit dat het beestje dus kan vliegen maakt een plaag zo gevreesd, red.) en die is echt wat lastiger om te bestrijden’. Karlijn controleert goed en behandelt per plant. ‘Het hoort er nou eenmaal bij. Je kunt niet zoveel planten in huis hebben en dan nooit een beestje’.
Goed zoeken
Haar inspiratie doet ze op via Instagram. Al wordt het wel steeds lastiger om bijzondere planten te vinden, als je al zoveel verschillende planten in huis hebt. Voor de aanschaf van de planten zelf bezoekt ze diverse tuincentra, plantenwinkels en wisselt ze stekjes uit. ‘Natuurlijk Tilburg ken ik ook via Instagram. Ik ontdekte het vlak voordat jullie open gingen. Nu volg ik jullie’. Verstand van Instagram heeft Karijn zeker. Haar eigen account is omvangrijk en heeft de nodige volgers. ‘Ik vind het leuk iets te laten zien van onze planten, anderen iets te leren, maar ik beantwoord ook vragen. Regelmatig sturen mensen mij foto’s van hun plant en leggen ze mij het probleem voor. De vragen zijn heel divers. Van bestrijding van beestjes tot aan het stekken van planten. Ik ben er elke dag toch wel een paar uur mee bezig en probeer elke dag ook 1 à 2 foto’s te posten’. Niet alleen Karlijn heeft groene vingers. Ook haar vriend vindt het erg leuk om bezig te zijn met de planten. Gelukkig maar. We moeten lachen. ‘Ik richt me vooral op de planten binnen. Hij verzorgt de planten in onze tuin’. Vanuit de woonkamer hebben we zicht op de groene tuin met ook daarin een diversiteit aan planten. ‘Ik wissel regelmatig en geef mijn planten dan weer een ander plekje. Zo ook deze’. Ze loopt naar een plant. ‘Deze kocht ik bij jullie in de winkel omdat ik dacht dat deze perfect zou staan op de grond en deze niet giftig is voor ons konijnen. Wat denk je? Zet ik de plant op zijn plaats, staat het helemaal niet’! En dan begint het pas echt, merken we. ‘Dan ga ik kijken waar ik de plant dan kan neerzetten. Er moet dan altijd wel weer een andere plant verzet worden. En dat herhaalt zich dan een paar keer. Ik wissel wat om, ook met de planten die boven staan’. Met zo’n 130 planten in huis is dat best een hele klus. Stekjes niet meegerekend. Ook in de badkamer en het toilet staan planten. Toch straalt het huis rust en gezelligheid uit en is het huis, ondanks de vele planten, alles behalve rommelig. ‘Ik probeer wel eenheid te creëren in de potten. Ik kies veel voor terracotta en riet. Verder ben ik gek op de potten van Elho vanwege hun duurzaamheid’. De potten van Elho worden namelijk gemaakt van gerecycled plastic en zijn betaalbaar.
De terracotta potten die Karlijn gebruikt nemen vocht op en gaan hiermee wortelrot tegen. Deze potten zijn daardoor uitermate geschikt voor de beginnende plantenliefhebber. ‘Maar ik houd ook gewoon van de kleur hoor’, lacht Karlijn. Het valt ons nu pas op dat ook de zitbank een terracotta kleur heeft. Dat verklaart ook meteen de eenheid in huis. ‘Toen we hier kwamen wonen hebben we nagenoeg allemaal nieuwe meubels aangeschaft. Behalve dit kastje’, ze wijst naar een oud uitziende kast. ‘Die is van mijn opa en oma geweest en heb ik een nieuw kleurtje gegeven’.
Karlijn vertelt dat de tuin flink onder handen is genomen toen zij intrek namen in de woning. ‘Omdat het een huurhuis is wilden we niet teveel geld uitgeven. Dat is mislukt’, lacht ze. ‘Binnen hebben we alleen wat geschilderd, maar hier buiten hebben we de tegels verlegd. Ze lagen in een andere richting en waren flink begroeid met mos. Ook hebben we een stukje gras gecreëerd’. Op twee bomen na, die al in de tuin stonden, heeft het stel zelf alle andere planten toegevoegd. ‘Meer planten, dat is onze wens. Buiten in de tuin niet zozeer, maar wel in huis. Verder halen we de bloemen binnenkort uit de tuin en vervangen we deze weer door wat herfstgoed. We gaan graag met het seizoen mee’. Overigens beperken de groene vingers van Karlijn zich wel tot planten. ‘Bloemen ben ik echt niet goed mee. Onlangs had ik nog wat roosjes, maar het is me niet gelukt deze goed te houden. Ik houd ook gewoon meer van blad, niet zozeer van bloemen’.
Delen van de liefde
De grote liefde voor planten heeft Karlijn vanuit huis meegekregen. ‘Mijn ouders zijn hele grote natuurliefhebbers en we hadden vroeger thuis altijd wel planten. Mijn vader hield zich daar voornamelijk mee bezig, maar dat was niet zoals hier nu bij ons’. Karlijns liefde voor planten groeide het afgelopen anderhalf jaar steeds meer. ‘Ik vind het gewoon echt heel erg leuk! En het vele thuis zitten vanwege corona deed er ook niet heel erg goed aan. Daardoor werd het alleen maar meer’, lacht ze. ‘Ik had veel tijd om online te shoppen, maar ook om de planten met nog meer aandacht te verzorgen’. Karlijn werkt als leerkracht op een basisschool. ‘Ik heb boven nu ook wat planten klaarstaan om straks mee naar de klas te nemen en volgend schooljaar starten we met een atelier. Hierin wordt de kinderen steeds iets nieuws aangeboden waarmee ze kennis mogen maken en van kunnen leren. Zo krijgen we dus ook een stek-aterlier’. We lopen door naar buiten, het domein van Karlijns partner. Groen voert de boventoon, maar ook zijn er fijne zitjes. ‘Als het niet te warm is, aan het einde van de dag staat de zon namelijk vol op ons terras, dan eten we graag buiten. Ook maken we de BBQ zo nu en dan aan’. Vanuit de tuin is er een vrij uitzicht. ‘Alleen boven ons zijn natuurlijk nog andere woningen. Vanaf de balkons daar is er zicht op onze tuin. Maar zoals je ziet houden ook zij van groen’. Op het balkon is inderdaad ook een diversiteit aan planten te zien. In de tuin van Karlijn wordt ook groente en fruit gekweekt. ‘We hebben tomaat, appel, kers, pistache, frambozen, bramen, aubergine, rode kool en druiven. Dit is echt het werk van mijn partner. Hij is hier veel mee bezig. Mijn hart ligt meer bij de planten binnen’. In de tuin zien we ook bijenplanten. ‘We hebben veel hommels in onze tuin gehad. Ook een kikker trouwens. Die zit graag in het vogelbadje’.
Niet alleen de planten onderhouden
Binnen dartelen de konijnen vrolijk rond. Ze zijn nu drie jaar oud. ‘Vorig jaar hebben we ze uit het asiel gehaald. Het is broer en zus en ze waren dus al samen. Om de 8 weken gaan ze naar de trimmer. Hun vacht vervilt namelijk heel snel, wat uiteindelijk voor veel narigheid kan zorgen. Zelf borstel ik ze ook regelmatig’. In het asiel verblijven veel konijnen. ‘Mensen denken vaak niet goed na voordat ze zo’n beestje aanschaffen of worden niet goed geïnformeerd’. Het is een leuk stel om te zien en door hun weelderige vacht lijken ze erg groot. ‘Dat valt dus reuze mee. Zonder hun vacht zouden het kleine konijntjes zijn’. Het hok waarin ze blijven zouden veel konijnen jaloers op zijn. De beestjes hebben het hier goed. ‘Het hok hebben we overigens niet zelf gemaakt hoor. Zo handig ben ik nou ook weer niet. De plankjes aan touw die je daar ziet hangen, heb ik wel zelf gemaakt. Gewoon een plank van de bouwmarkt in gelijke stukken zagen. Touw erdoor en klaar. Het moeilijkste was nog om de knopen op gelijke hoogte te krijgen’. Op deze manier is er nog meer ruimte om de planten een plaatsje te geven. ‘Het allerliefste zou ik planten tegen de muur willen laten groeien. Omdat het een huurwoning is durf ik dat niet zo goed. Dat is misschien dan toch nog een toekomstwens wanneer we een koopwoning zouden hebben’.