Duurzaam tuinieren: de beste tips!
Wist je dat je door duurzaam te tuinieren de meeste vogels en insecten in je tuin kunt krijgen? Hoe meer leven, hoe beter dit is voor het behoud van de dieren, de planten en bloemen, het ecosysteem en dus ook voor ons mensen. Met wat kleine aanpassingen maak je al grote stappen. Zeg nu zelf, iedere stap is er één toch?
1. Vermijd potgrond
Standaard potgrond kun je het beste vermijden. Dit klinkt misschien wat raar, maar potgrond bestaat voor 70% tot 100% uit turf. Het houdt vocht vast en wordt gewonnen uit natuurgebieden. Niet ideaal dus. Door te composteren kun je je eigen potgrond maken! Het is nog gemakkelijk ook. Bewaar al je tuin- en gft-afval in een grote bak, af en toe omscheppen en het wordt vanzelf super voedzame aarde voor in de tuin! Toch liever kopen? Kies dan voor kokosvezel, biologische potgrond óf potgrond met een RHP keurmerk!
2. Groen dak
Heb je er ooit aan gedacht om een groen dak te nemen? Dit kan natuurlijk op je woning, maar kan ook op een schuur of tuinhuisje! Een groen dak gaat namelijk 2 tot 3 keer langer mee én je helpt de natuur gelijk een handje. De begroeiing op het dak zet CO2 om in zuurstof en je maakt je leefomgeving tegelijk weer een stuk groener!
3. Duurzame plantenbordjes
Probeer bij de planten, groenten, bloemen en kruiden in je tuin geen plastic bordjes neer te zetten. Wees creatief en kijk wat je nog aan natuurlijke materialen hebt liggen om te gebruiken! Wat dacht je bijvoorbeeld van:
- IJsstokjes waar je de namen op kunt schrijven
- Stenen die je kunt beschilderen en erbij kunt leggen
- Restjes hout kun je met een spijkertje omtoveren tot stevige en duurzame bordjes
Deze gaan lang mee en het ziet er een stuk leuker uit!
4. Bijenhotel maken
De bijen hebben het moeilijk in Nederland. Het opruimen van het tuinafval en steeds minder bloemen helpt ook niet mee. Ook jij kunt ze helpen met een insecten- of bijenhotel! Wist je dat je deze ook goed zelf kunt maken? Heb je een leeg wijnkistje of een ander houten doosje? Je komt al heel ver met wat riet, bamboe en een stuk hout waar je met verschillende diameters gaatjes in boort. Een heerlijk plekje om even uit te rusten. Als je dan ook nog een tuin vol met bloemen hebt, dan komen ze vanzelf!
5. Planten voor de dieren
Je kunt voor je tuin natuurlijk planten kiezen die je mooi vindt, maar je kunt in je keuzes ook rekening houden met planten waar vogels en insecten gek op zijn. Paarse en lila kleurige bloemen zijn vaak favoriet bij vlinders. Rozemarijn en krokussen trekken de aandacht van de bijen. Planten die beide lekker vinden zijn bijvoorbeeld
- Marjolein
- IJzerhard
- Kattenkruid
- Rode zonnehoed
6. Regenton
We leven in Nederland en daar regent het regelmatig! Je kunt het regenwater opvangen in een regenton, om hiermee je tuin water te geven. De gemiddelde Nederlander gebruikt per jaar wel 1100 liter water om de tuin mee te besproeien. Dat is aardig wat! Naast het feit dat regenwater beter is voor de tuin, scheelt het natuurlijk ook kosten!
7. Tuin afval
Misschien een fijne bijkomstigheid: je tuin hoeft niet altijd super opgeruimd te zijn. Gesnoeide takken of afgevallen bladeren, kun je prima in een hoek of onder een struik leggen. Zo worden dit perfecte plekken voor insecten om te schuilen en schimmels om te groeien. Als je geluk hebt komt er misschien wel een egel op bezoek!
8. Recycle potten
Als je buitenpotten voor de tuin zoekt, zijn er tegenwoordig verschillende merken die dit ook hebben van gerecyclede materialen, zoals bijvoorbeeld Elho. Je kunt natuurlijk ook kannen, potten en vazen die je binnen niet meer gebruikt naar buiten doen en omtoveren tot plantenpot! Denk dan wel even aan de gaatjes onderin, zodat het teveel aan water gemakkelijk weg kan lopen.