• Natuurlijk helpen wij klanten!
  • Natuurlijk gaat duurzaamheid voorop
  • Natuurlijk zijn wij er in, voor en met Tilburg
Vandaag open van 09:30 tot 18:00

Duurzaam voor dieren

Bij Natuurlijk Tilburg is duurzaamheid een belangrijke pijler. Zo geven we bijvoorbeeld onze planten water uit de enorme regenton naast ons pand en willen we jullie inspireren met groene oplossingen en een groenere omgeving. Zo dragen we samen ons steentje bij!

Uiteraard kiezen we bij de producten die we in de winkel aanbieden ook voor merken die recycling en duurzaamheid opgenomen hebben in onze bedrijfsfilosofie. Ook voor onze kleine vrienden die in de tuin te vinden zijn, hebben genoeg merken een ecologische draai gegeven in hun productaanbod en de materialen die hiervoor gebruikt worden. Als er een milieuvriendelijke optie is, dan zullen we deze altijd kiezen, zodat we jullie een optimale keuze kunnen geven uit duurzame opties. Daar worden de vogels, egels, vlinders, bijtjes, vleermuizen en uilen Natuurlijk ook gelukkig van!

Help de vogels in je tuin: onze 17 tips!

  • Kies voor een stuk gras in je tuin, want daar vinden vogels insecten en merels jagen er op wormen. Gebruik boomschors of grind voor paden. 
  • Ga voor dichte bomen en struiken: die bieden beschutting, veiligheid en voedsel. Liefst soorten die fruit of bessen dragen of doorns hebben.
  • Varieer met hogere, lagere en bodembedekkende inheemse plantensoorten, die in verschillende jaargetijden bloeien. De bloeiende bloemen lokken allerlei insecten (die vogels weer eten) en tegelijkertijd zorgen pluis en uitgebloeide bloemen voor nestmateriaal en zaden.
  • Laat kale schuttingen en gevels begroeien door klimplanten, zowel op zonnige als schaduwrijke plekken.
  • Overweeg begroeiing op platte daken. Dat trekt insecten aan, houdt water vast en werkt isolerend.
  • Maak een composthoop op een afgelegen plekje.
  • Maak een minivijver met een ondiep gedeelte waar vogels kunnen drinken en badderen. Of plaats een waterschaal. 
  • Niet voor iedereen weggelegd: leg een moestuin aan! Leuk, leerzaam en gezond!
  • Stel snoeien zolang mogelijk uit tot het eind van de winter (februari). Dan voorkom je dat je nesten verstoort. Controleer altijd vooraf op nesten!
  • Struiken zijn een belangrijke schuilplaats. Snoei iedere keer een deel en snoei bessenstruiken pas als de bessen eraf zijn.
  • Help geen jonge vogels die er zielig uitzien. Ze zijn namelijk niet écht zielig, want de ouders zijn in de buurt.
  • Laat afgevallen bladeren liggen of hark ze in de borders of onder de tuinbank, want er zitten veel insecten tussen. Bovendien beschermt afgevallen blad de planten tegen vorst.
  • Laat uitgebloeide planten staan tot het voorjaar. Zaadeters zijn er dol op en vlinders leggen er eitjes in.
  • Stapel gesnoeide takken achter in de tuin op. Zo wordt dit een leefgebied voor veel kleine diertjes en schuilplaats en eten voor vogels en egels.
  • Heb je tegels, klinkers of dakpannen over? Maak er een grillig stapelmuurtje van met kiertjes en holtes voor kruipende diertjes (daar houden vogels van). Bijvoorbeeld achterin de tuin of langs een border of muur. 
  • Spuit nooit gif, want het doodt ook bijen, hommels, vlinders en andere insecten die we broodnodig hebben en die snel achteruitgaan. 
  • Verdiep je in vogelvriendelijke planten, zoals duizendblad, knoopkruid, zonnebloem, koolzaad, blauwe regen, klimop, klimhortensia, aalbes, braam, hazelaar, beuk, berk of de zomereik. 

Recycling door Singing Friend

Duurzaam merk: Singing Friend

Wij staan compleet achter dit mooie Nederlandse merk en dit is waarom.....

Hun verhaal begint in 1951, met een man en zijn diepgewortelde passie voor vogels. Een sterke basis. Het familiebedrijf ging van vader op zoon en later nam de derde generatie het roer over. En de liefde voor vogels is gebleven.

Vandaag de dag dragen ze bij aan het kunnen genieten van tuinen, balkons en terrassen. Zowel voor mensen als voor dieren. Met het hechte team werken ze continue aan nieuwe concepten, waarbij ze de verbinding zoeken tussen mens, natuur en goede producten.
Terwijl ze dat doen, blijven ze vriendelijk voor de aarde, door zo veel mogelijk gebruik te maken van duurzame, milieuvriendelijke grondstoffen. En de prijs, ook die houden ze vriendelijk.

Singing Friend staat voor een mix van (multi)functionaliteit, gebruiksgemak en kwaliteit, waarbij op ieder van deze gebieden aandacht is voor detail. Al hun producten worden gemaakt voor het gemak van de klanten, voor het plezier van de mensen thuis en voor het genot van onze zingende vrienden. Op die manier verbinden ze vormgeving aan natuur en daarmee stimuleren ze de creatie van nieuwe leefwerelden voor vogels, door mensen.

Singing Friend bij Natuurlijk Tilburg

Creëert muzikale werelden in tuinen, op terrassen en op balkons. Dat zijn werelden met vogels als inwoners en hun gezang als belangrijkste drijfveer. Die werelden zijn mooi vormgegeven, biologisch divers en worden bovenal duurzaam gecreëerd – zonder afbreuk te doen aan de wereld waarin we allemaal leven. Als dat ook nog eens tegen een onverwachte prijs gebeurt, dan weet je dat het Singing Friend is.

9 tips voor egels in je tuin

Het gaat niet goed met de egels. Ze hebben tekort aan voeding, plekken om te schuilen en veilige verbindingen m zich te verplaatsen (zonder doodgereden te worden op de weg). Help jij mee door je tuin egelvriendelijk in te richten? 
 

  1. Zorg voor beschutting in de vorm van rommelige hoekjes en rustige nestplaatsen, zoals een stapel hout of hoop bladeren.
  2. Kies voor inheemse plantensoorten: die zorgen voor veel meer voedsel dan uitheemse planten.
  3. Kies voor een haag of houtkant in plaats van een kunstmatige omheining.
  4. Heb je toch een kunstmatige omheining, voorzie dan een egelpoortje (egelwegel).
  5. Zorg dat egels uit je vijver kunnen door een loopplankje te plaatsen.
  6. Gebruik geen pesticiden en slakkenkorrels, want ze doden het voedsel van de egel.
  7. Voorzie extra voedsel voor de egels in je tuin (geen melk!).
  8. Laat niets rondslingeren in de tuin waar egels in verstrikt kunnen geraken.
  9. Hou honden en katten 's nachts binnen of in een ren.
     

In de herfst kun je ze helpen door een schaaltje speciaal egelvoer neer te zetten, maar heb je een hond of kat, dan is hun droogvoer ook een optie. Vergeet je een schaaltje vers water niet? Wie weet blijft er deze winter wel zo'n kleine stekelige vriend in jouw tuin overwinteren!

Hang een nestkast op voor vleermuizen!

Je tuin vleermuisvriendelijk maken? Dat betekent die insectvriendelijk inrichten. Een gewone dwergvleermuis, onze huis- en tuinvleermuis, eet namelijk ongeveer 300 muggen en andere kleine insecten in één nacht. Andere soorten vleermuizen verkiezen dan weer nachtvlinders of kevers.

Tips voor de vleermuis nestkast
 

  • Plaats de kast aan een stevige boom. Het liefst op een plaats waar meerdere bomen aanwezig zijn.
     
  • Hang de kast met de voorzijde naar het zonlicht, zuid of zuidwest. Vleermuizen zijn echte warmteliefhebbers.
     
  • Kies voor een rustige plek.
     
  • Hang de kast in de luwte.
     
  • Zorg voor een vrije aanvliegroute. Geen takken of bladeren voor de invliegopening of direct onder de kast.
     
  • Hang hem op een minimale hoogte van 3 meter.
     
  • Een vleermuiskast kun je het hele jaar door ophangen, maar het liefst voor het voorjaar.
     
  • Hang meerdere kasten in je tuin. Je vergroot zo het aanbod aan zomerverblijfplaatsen.

De voordelen van een insectenhotel

Misschien ben je helemaal geen tuin-, buiten- of insectenpersoon en moet je er niet aan denken om ze extra aan te trekken in de tuin. Wij geven je genoeg redenen waarom een insectenhotel toch heel erg leuk en nuttig is.


1. Insecten helpen je bij tuinieren
Ze bestrijden ongedierte zoals bladluis, huisvliegen en rupsen. Deze nuttige insecten verdienen dus wel een fijn woonplekje als bedankje.

2. Betere oogst
Wanneer je fruitbomen of een moestuintje hebt wordt deze beter bestoven, doordat er insecten aanwezig zijn. De kans op een goede oogst is dus groter! 

3. Leerzaam en gezellig
Het is ontzettend leuk om de insecten druk bezig te zien. Helemaal voor kinderen, die blijven terug gaan om te zien of er al een diertje in zit!

4. Nuttig
Een insectenhotel trekt met name nuttige insecten aan, zoals bijvoorbeeld bijen, lieveheersbeestjes, vlinders en oorwormen. Zo weet je zeker dat je er alleen maar profijt van hebt!

5. Biodiversiteit vergroten
De insecten vormen een voedingsbron voor vogels en andere dieren. Misschien wat cru, maar zo werkt de natuur en houdt alles elkaar in balans.

Voor eens en voor altijd: Wat is wat bij een insectenhotel?