Starten met een moestuin
Lijkt het je heerlijk om meer tijd buiten door te brengen in eigen tuin en daar letterlijk de vruchten van de plukken? Dan is een moestuin het leukste project om te starten! Of je nu een lap grond tot je beschikking hebt, een strookje of een balkon met wat bakken, een moestuin kan iedereen beginnen. Het heeft ook vele voordelen, dus waar wacht je nog op?
De voordelen van een moestuin
1. Buitenlucht
Als je een moestuin hebt dan ben je daar een groot deel van het jaar toch wel bijna dagelijks even mee bezig. Heerlijk even wat extra zuurstof opsnuiven buiten en je hoofd helder laten worden!
2. Ontspanning
Werken in de tuin of je moestuin heeft een ontspannend effect. Je bent gefocust bezig en lekker met je handen in de aarde aan de weer. Dit heeft een mindful uitwerking op mensen, dus extra genieten van dat moment voor jezelf!
3. Geld besparen
Als je in de winkel groente koopt, dan is dat altijd duurder dan groenten uit eigen tuin. Voor de prijs van de zaadjes krijg je veel meer groenten terug in plaats van het kopen in de winkel! Je moet er natuurlijk wel wat voor doen, maar daardoor smaakt het extra lekker!
Hou je groenten over? Dan kun je dit altijd ruilen met andere moestuin-vrienden of je maakt er een ander blij mee!
4. Leerzaam voor alle leeftijden
Leuk voor volwassenen, maar ook voor kinderen! Je lert ergens voor te zorgen en in het hier en nu te zijn. Je leert hoe kruiden en groenten groeien en bij welk seizoen ze horen. Ook heb je wel eens te maken met tegenslag als er een oogst niet lukt en zelfs dat is leerzaam. Ook is een moestuin een lesje in geduld.
5. Milieubewust
Een deel van je groente, fruit en kruiden te verbouwen is niet alleen een leuke, maar ook een hele bewuste keuze. Alles wat je in de supermarkt komt heeft een aardig aantal kilometers moeten afleggen, met de vrachtwagen of zelfs met het vliegtuig! Deze uitstoot is natuurlijk niet goed voor onze aarde, dus dat heb je er al mee gewonnen! Daarnaast bespaar je bij groenten uit eigen tuin ook verpakking, wat een positieve bijdrage levert aan de vermindering van je plastic consumptie!
6. Je weet wat je eet
Als je in de supermarkt of op de markt iets koopt, dan weet je waar het vandaan komt, maar niet hoe het gegroeid is. Of er dus chemicaliën of bepaalde middelen zijn gebruikt om groenten te laten groeien of bijvoorbeeld plagen te bestrijden is nog de vraag. Bij het kopen van biologische groenten is dit al iets duidelijker, maar exact weet je het niet. Daarom is voedsel uit eigen tuin nóg lekkerder! Je weet wat je eet en dat proef je! Helemaal bij het groeien van biologische zaden is er een duidelijk smaakverschil!
7. Iedereen kan het
Een moestuin is niet moeilijk en iedereen kan het! Of je nu veel of weinig ruimte hebt, het enige wat nodig is, is aandacht en liefde. Heb je een balkon? Een paar bakken met groenten of kruiden, zelfs in hangende varianten zijn zo geplaatst. Er zijn ook groenten en kruiden, die extra makkelijk zijn om te laten groeien (voor als je er zelf nog niet zoveel vertrouwen in heb en even goed de sfeer wilt proeven). Hierover later meer!
Starten met een moestuin
Lijkt een moestuin je leuk, maar heb je geen ervaring? Niet getreurd. Iedereen kan het met behulp van een paar handige tips! Alles staat of valt namelijk met een goede voorbereiding…
Stap 1: Locatie
Kies voor je moestuin voor een plek waar je zowel zon als schaduw hebt gedurende de dag. Ieder gewas heeft namelijk zijn eigen voorkeur. Zorg ervoor dat de ondergrond vlak is. Dit is makkelijker voor de opname van water door de grond en de planten. Vangt de plek van jouw moestuin veel wind? Dan is een groene haag wellicht een goed idee om je verse gewassen te beschermen.
Stap 2: De ondergrond
Erg belangrijk voor het succesvol slagen van je oogst is de juiste ondergrond. Haal de oude begroeiing weg en woel de aarde goed om. Verwijder alle resten onkruid, zodat je een frisse start hebt. Zorg je ervoor dat de aarde niet bevroren of nog te vochtig is? Dat is niet zo fijn voor de zaadjes om te kiemen. Hark de bovenste laag goed om en maak deze egaal. Om het af te maken start je een laag van ongeveer 10 cm dik met moestuingrond voor een extra boost voor je zaadjes!
Stap 3: Voeding
Zaadjes zijn niet bestand tegen zware bemesting. Een organische mest is het beste! Hoe meer mest, hoe meer blad, wat natuurlijk een goede truc is voor bladgroente, maar let dus wel even op bij bijvoorbeeld jouw worteltjes, paprika’s en tomaten. Daarbij is veel blad natuurlijk minder nuttig!
Stap 4: Kiezen voor gemak
Je kunt jezelf natuurlijk meteen uitdagen met alle verschillende soorten groenten en kruiden die je kunt vinden, maar je kunt ook kiezen om van statrt te gaan met groenten en kruiden die gemakkelijk te kweken zijn. Als je ze water geeft, dan kan het gewoon niet misgaan! Start bijvoorbeeld eens met sla, wortel, courgette, spinazie, snijbiet, radijs of courgette!
Stap 5: Timing!
Ongeacht wat er op de verpakking van je zaden staat, is het verstandig om altijd eerst omhoog te kijken. Wat doet het weer? Zal er geen vorst meer komen? Als je twijfelt, kun je wel alvast beginnen met voorzaaien in een kas, of binnen op het raamkozijn.
Stap 6: Zaaien
Zaadjes planten is hetzelfde als bloembollen planten. Plant ze nooit dieper dan de hoogte van het zaadje! Vaak betekent dit dat ze helemaal niet zo diep geplant hoeven te worden. Erg belangrijk, want hoe diepeer je ze plant, hoe groter de kans is dat ze gaan rotten.
Stap 7: Indeling
Bij de inrichting van je moestuin is het verstandig om het soort gewas bij elkaar te plaatsen in een vak. Denk bijvoorbeeld eens aan een vak met peulgewassen, een koolvak, een vak met bladgroenten, een vak met vruchten en een wortel- en knollenvak.
Moestuin benodigdheden
Heb je er al zin in gekregen? Wij ook! Wat wij altijd erg handig vinden is een boodschappenlijstje! Het is toch zonde als je compleet met al je spullen klaarstaat om van start te gaan, maar dat je dan niet verder kunt omdat je iets mist. Daar helpen wij je graag bij!
Gereedschap:
- Spade > woelen en omspitten van de aarde
- Schop > scheppen van grote stukken grond
- Hark of schoffel > onkruid loswoelen en verwijderen, handig voor het inzaaien
- Plantenschepje > om zaadjes te planten
- Knielkussen > als je op de grond werkt
- Gieter of tuinslag > water geven
Moestuin:
- Zaden naar keuze
- Moestuinaarde
- Indien nodig aarde om het stuk op te hogen
- Organische mest > voeding voor de zaden
- Zaaibakjes om te kiemen > sommige zaden moeten eerst binnen kiemen voordat je ze buiten kunt planten (meestal in huis achter het raam, dit staat vermeld op de zakjes)
- Netten > optioneel om vogels weg te houden bij je vers gezaaide perkje
- Stokken en touw > optioneel om vakken te markeren. Dit kun je natuurlijk ook doen met houten planken, stenen of iets anders
- Steeklabels om op aan te geven welke zaden je op de plek geplant hebt
Populaire groenten en kruiden
Wist je dat er sommige groenten en kruiden zijn die opvallend vaker verkocht worden dan de andere? Waarschijnlijk omdat ze extra lekker zijn misschien? Wij laten het in het midden, maar delen wel graag de meest populaire groenten en kruiden met jou.
Groenten:
- Zomerwortel
- Courgette
- Winterwortel
- Stamslaboon
- Zomerwortel
- Rode bieten
- Prei
- Radijs
- Wilde Rucola
- Rode Paprika
Kruiden:
- Grove Basilicum
- Fijne Bieslook
- Koriander
- Peterselie
- Kervel
Met deze groenten en kruiden kun je niet mis gaan!
Ga je voor succes verzekerd? Kies dan groenten en kruiden uit het onderstaande lijstje. Hiermee is het praktisch onmogelijk om de mist mee in te gaan. Het enige wat deze krachtpatsers nodig hebben is de ruimte en water. Zorg je er wel voor dat je ze op tijd oogst?
Makkelijke moestuin groenten:
- Aardappelen
- Courgettes
- Kervel
- Komkommer
- Paprika
- Pompoen
- Prei
- Radijs
- Sla
- Tomaat
- Wortelen
Makkelijke moestuin kruiden:
- Basilicum
- Bieslook
- Koriander
- Munt
- Peterselie
- Selderij