Maart roert zijn staart. Het kan vriezen, het kan dooien. Tegelijkertijd begint het groen langzaamaan het bruin over te nemen. Al is bruin ook een kleur, zoals de wereldberoemde tuin- en landschapsontwerper Piet Oudolf terecht zegt. Afgestorven plantendelen, zoals zaadhoofden en de stelen en aren van siergrassen, vormen in de winter nog een aantrekkelijk plaatje, als ze wuiven in de wind of bedekt zijn door een laagje rijp. Bovendien zorgen ze ervoor dat insecten, vogels en andere kleine dieren beschutting en voedsel in de koude maanden kunnen vinden. En de vogels kunnen er nu ook (letterlijk) nestmateriaal van plukken. Terugsnoeien en dorre stelen en andere plantenresten opruimen doe je dus bij voorkeur in het voorjaar. Liefst in maart, mits het niet vriest. Ga lekker aan de slag en knip de winter weg!
Rozen snoeien
Snoei alle stam-, klim- en struikrozen, met uitzondering van rozen die eenmalig bloeien (in mei-juni). Trek om te beginnen goede, stevige en liefst ook lange tuinhandschoenen aan om jezelf tegen de scherpe rozendoorns te beschermen. Snoei de takken van struikrozen terug tot 10 tot 15 centimeter boven de grond. Een roos op stam snoei je terug tot 10 of 15 centimeter boven het ‘entpunt’, waar de takken uit groeien, net boven een naar buiten gericht ‘oog’ (zo’n uitstekend puntje). Snoei ook alle iele, dunne, dode en elkaar kruisende takken weg. Bij een klimroos knip je alle zijtakken terug tot op circa 5 centimeter van de hoofdtak. Laat ook hier altijd een oog aan de zijtak zitten. Bind de hoofdtakken zo horizontaal mogelijk vast, want de nieuwe scheuten die hier verticaal uit ontspruiten zorgen voor de nieuwe bloemen.
Tip! Maart is ook een goede maand om rozen te planten, in de volle grond en in pot. Kijk eens bij de ruime collectie verschillende rozen in ons tuincentrum in Tilburg!
Laatbloeiende clematis snoeien
Er zijn vroegbloeiende clematissen die nu al knoppen hebben en bijna gaan bloeien, dus die laat je gewoon met rust. Maar alle bosranken die later, in de zomer, bloeien, kun je terugsnoeien tot zo’n 30 centimeter boven de grond, vlak boven een paar frisse bladknoppen.
Lavendel, salie, kerrieplant en heiligenbloem snoeien
Deze kruidachtige struikjes zijn vorstgevoelig, dus snoei ze als er nauwelijks nog kans is op strenge nachtvorst. Snoei ze lichtjes in vorm en nooit tot op het kale hout, want dan lopen ze meestal niet meer uit. De heiligenbloem (Santolina) kun je iets verder inkorten, met ongeveer een derde.
Pluimhortensia en hortensia ‘Annabelle’ snoeien
Deze kun je nu diep terugsnoeien tot zo’n 20 centimeter boven de grond, want deze hortensia’s bloeien op het nieuwe hout. Zakten de takken van de ‘Annabelle’ afgelopen jaar wel erg diep door het gewicht van de enorme witte bloemen? Snoei de struik dan iets minder ver terug. Dan vormt de struik iets kleinere bloemen, maar wel stevigere takken. Of zet er anders na het snoeien meteen een goede plantensteun bij.
Vlinderstruik (Buddleja) snoeien
Wees resoluut en knip of zaag alle takken terug tot zo'n 30 centimeter boven de grond. De vlinderstruik bloeit immers op 'het nieuwe hout', de scheuten van dit jaar.
Kerstroos 'snoeien'
De kerstroos (Helleborus) bloeit nu volop, met zijn elegante witte of paarse bloemen en soms een prachtig gestippeld patroon aan de binnenkant van de bloemen. Knip oude bladeren en bladeren met vlekken (een bladziekte) erop weg, dan zie je de bloemen ook beter en je kerstrozen vormen bovendien meteen weer nieuw, fris blad.
Daarnaast kun je nog de dorre stelen van allerlei vaste planten terugknippen. Dat zijn de planten die zich in de winter terugtrekken en in het voorjaar weer tot leven komen. Zoals de:
- vlambloem (Phlox)
- blauwe ster (Amsonia)
- hemelsleutel (Sedum spectabile).
Geef je planten, kruiden en struiken na het snoeien meteen verse organische compost of speciale mest, zoals rozenmest. De kerstroos en lavendel houden ook van een handje kalk aan de voet. Zo zorg je voor de optimale kickstart van je tuintoppers! Voor goed snoeigereedschap, stevige tuinhandschoenen en speciale meststoffen ben je bij ons tuincentrum in Tilburg natuurlijk aan het goede adres.