Wat is sedum?
Sedum valt onder de familie van de vetplanten en wordt de laatste jaren ook veel gebruikt als dakbedekking. Vetplanten zijn de perfecte keuze voor een groen dak, omdat ze tegen langdurige warmte en droogte kunnen én ze kunnen daarnaast ook goed grote hoeveelheden water vasthouden. Ze nemen namelijk ook vocht op met hun bladeren, waardoor ze meer water aankunnen ten opzichte van groen wat niet tot een vetplanten familie behoort. Een groendak is niet alleen een mooi gezicht, maar ook nog eens duurzaam en daarom vertellen wij je er graag meer over!
13 voordelen van Sedum als groendak
Groene daken zijn de laatste jaren erg in opkomst, omdat we als land steeds meer bezig zijn met duurzaamheid. Naast duurzaam hebben groene daken echter nog veel meer voordelen! Waar je kunt kiezen voor een groen dak, bestaande uit struiken, gras en bomen (dit noemen we een intensief groendak), is het voor particulieren vaak logischer om te kiezen voor een groendak van sedum. Dit noemen we een extensief groendak, waarbij er vooral gewerkt wordt met vetplanten, mossen en kruiden.
1. Milieuvriendelijk
Een groendak is niet alleen erg mooi om te zien, maar het draagt tegelijkertijd bij aan een beter milieu! Sedum daken verbeteren natuurlijk de luchtkwaliteit, ze verlagen de omgevingstemperatuur, werken isolerend én dragen bij aan de biodiversiteit! Als je dus een groene keuze wilt maken, dan is een groendak met sedum een interessante optie!
2. Steun de biodiversiteit
Een groendak draagt bij aan de verscheidenheid van plant- en diersoorten in de omgeving en biedt ruimte aan zeldzame insectensoorten. Een sedumdak is een goede voedselvoorziening voor nuttige insecten. Sedum is namelijk een drachtplant voor bijen en vlinders, omdat het nectar en stuifmeel biedt. Deze insecten trekken weer verschillende soorten vogels aan. Kortom: meer blije dieren en meer leven in de brouwerij!
3. Luchtzuivering
Alle planten zorgen ervoor dat de CO2 wordt omgezet naar zuurstof en zo ook een groendak met sedum. Hoe meer groen in de omgeving hoe meer zuiver de lucht is. Wij gaan voor meer groen, want we kunnen natuurlijk niet zonder!
4. Sterk in heet en droog weer
We weten allemaal dat vetplanten goed bestand zijn tegen droogte en warmte, waardoor het een goede optie is voor een dak. Uiteraard heeft het wat onderhoud nodig een paar keer per jaar, om het groen en fris te houden. Dit onderhoud is niet meer dan wat onkruid weghalen en bij hoge uitzondering water geven in het geval van extreme en lange droogte. Dat is dus aardig te overzien als het afgewogen wordt tegen de andere voordelen.
5. Levensduur x 2-3
Wist je dat sedum de levensduur van je dak tot wel 2 a 3 keer verlengd? Je had er wellicht niet direct aan gedacht, maar een groen dak biedt bescherming aan grote temperatuurwisselingen én tegen andere weersomstandigheden. Een grote stortbui kan aardig wat druk zetten op een dak! Een groendak van sedum biedt een goede bescherming, waardoor de levensduur langer wordt. Mooi meegenomen dus!
6. Onderhoudsvriendelijk
Een groendak met sedum is erg onderhoudsvriendelijk en kost weinig tijd. Tweemaal per jaar moet er even wat onkruid en afgevallen blad verwijderd worden. Er kan eens per jaar extra voeding gegeven worden, speciaal voor sedum en mocht het echt extreem lang erg heet zijn, dan kun je altijd de tuinslang even zijn werk laten doen. Het kost natuurlijk wel meer onderhoud ten opzichte van een standaard dak, maar de voordelen maken dat in dit geval echt de moeite waard!
7. Snel resultaat
Sedummatten worden compleet geleverd. Hierdoor is het gemakkelijk te plaatsen en met een bedekkingsgraad van 95% heb je direct plezier ervan!
8. Waterretentie
Waterretentie is een mooi woord voor het vasthouden van water. Dit betekent dat het riool niet direct met al het water belast wordt, omdat de planten een deel van het water absorberen en filteren. Het water wordt langzamer afgevoerd het riool in, waardoor de druk daarop verminderd wordt.
9. Verkoelend bij warmte
Het zonlicht komt op de vetplanten terecht, in plaats van direct op het dak. Dit heeft een verkoelende werking. Sedum weet temperatuurverschillen sterk te reduceren, waardoor je daar direct plezier van hebt (als je dit bijvoorbeeld op een aanbouw aan je huis plaatst).
10. Isolerend bij kou
In de koude winters heeft de sedum de functie van een extra laag isolatie, waardoor warmte beter vastgehouden wordt. Het heeft dus in verschillende weersomstandigheden passende voordelen!
11. Geluidsisolatie
De extra laag op het dak werkt trouwens niet alleen isolerend en koelend, maar heeft tegelijk een geluidsisoleende functie! De extra laag dempt alle geluiden van buiten die naar binnen komen, maar ook andersom, waar jij uiteraard extra profijt van hebt!
12. Overheidssubsidie
Er zijn zoveel voordelen aan verbonden, dat ook de overheid groene daken stimuleert door subsidies te verlenen. Zo wordt een groendak met sedum in veel gevallen nog voordeliger! Het is dus de moeite waard om eens te kijken wat er in jouw gemeente mogelijk is! Dit kun je opzoeken op de volgende website: https://groenesubsidiewijzer.verbeterjehuis.nl/groenesubsidiewijzer/
13. Voordelen van groen
Vooral in de omgeving van de stad kan extra groen een perfect alternatief zijn om de natuur dichterbij te halen. Naast de beplanting in de straten en je tuin is een groendak een extra mogelijkheid om meer groen om je heen te creëeren. We weten allemaal dat een groene omgeving rustgevend is en stress verlaagd, dat is altijd goed natuurlijk. Het ziet er prachtig uit en de levendigheid van de insecten die erop afkomen is extra gezellig!
Een groen dak met Sedum
Je kunt voor een sedum dak kiezen als:
- Je een plat dak hebt
- Als je een dak hebt wat tot maximaal 35% schuin loopt
- Als je dak stevig genoeg is om tot 100 kg per m2 te kunnen dragen
Is het dak wat je in gedachten hebt schuiner dan deze 35%? Dan is een groendak nog steeds mogelijk, maar kun je geen gebruik maken van de sedummatten. Er is dan een andere constructie nodig, zoals bijvoorbeeld sedumcassettes.
Waar kan ik een sedumdak plaatsen?
Een keuze die vaak gemaakt wordt in Nederland is het groene dak te plaatsen op een schuurtje, overkapping of uitbouw. Zo heb je direct een mooi aangezicht in de tuin én kun je gebruik maken van de vele voordelen. Iedere vierkante meter draagt bij aan een groener Nederland en een groene omgeving heeft niet alleen een positieve uitwerking op de dieren, maar ook op mensen!
Wanneer een groendak met sedum?
Je kunt voor een sedumdak kiezen als:
- Je dak plat is
- Als het dak tot maximaal 35% schuin loopt
- Als je dak stevig genoeg is om tot 100 kg per m2 te kunnen dragen
Heb je een dak wat schuiner loopt dan 35%? Dan kun je in plaats van sedummatten beter kiezen voor een optie als sedumcassettes. Je bent altijd van harte welkom om bij ons langs te komen, zodat we gezamenlijk kunnen kijken naar de verschillende opties voor jouw situatie.
In 4 stappen een sedum dak aanleggen
Je kunt deze klus zelf klaren als je erg handig bent, maar je kunt het natuurlijk ook professioneel laten plaatsen. Mocht je het zelf willen doen, volg dan onze 4 stappen.
Benodigheden:
- Sedummatten
- Bladvanger
- Bezem
- Mes
- Grind
1. Ondergrond en voorbereiding
Veeg de ondergrond goed schoon en plaats een bladvanger in de waterafvoer. Zo voorkom je dat je in de herfst wekelijks het dak op moet om verstoppingen te verhelpen.
2. Watervaste folie
Leg vervolgens een laag watervaste folie aan. Dit ter bescherming van je huidige dakbedekking.
3. Drainage mat
Bovenop de folie plaats je drainage matten. Deze zorgen voor de afvoer van overtollige water naar de afvoerpunten.
4. Sedummatten plaatsen
De sedummatten kun je het beste plaatsen als ze vrij droog zijn. Ze zijn dan namelijk een stuk lichter en dus makkelijker te tillen. Als je ze op maat moet snijden, dan kun je hiervoor een mes gebruiken. Gebruik borgpennen om de matten mee vast te zetten. Je wilt niet dat ze zo je dak afglijden.
5. Grind afwerking
Het is verstandig om een rand om de sedum vrij te laten en dit af te werken met grind. Hiermee zorg je voor een nog betere waterafvoer.
Groendak verzorging
Een sedumdak is natuurlijk mooi en praktisch, alleen hoort er wel minimaal onderhoud bij. Maak je niet druk dat je over de planten loopt, voor een enkele keer is dat niet zo'n probleem.
1. Het dak inspecteren
Inspecteer jouw sedumdak minstens 2 keer per jaar en verwijder op dit moment even handmatig het onkruid en andere ongewenste plantjes. Het beste moment hiervoor is het voorjaar en najaar. Dit werkt prima en zo voorkom je het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Controleer je ook gelijk even het afvoersysteem op ingewaaid blad? Dan kan je dak weer even voort!
2. Bemesting
Een extensief groendak lust wel 2 keer per jaar een beetje mest. De beste periode voor het bemesten van het sedumdak is eind april en begin september. Dit zorgt voor een gelijkmatige voorziening van voedingsstoffen, waardoor je beloont wordt met gezonde en sterke beplanting.
3. Bewatering
Een goed geworteld sedumdak vereist eigenlijk geen extra water. Zijn er zeer uitzonderlijk droge omstandigheden, dan kun je altijd even de tuinslang erop zetten voor de zekerheid. Het overtollige water loopt toch weg en dan ben je verzekerd van een fris en groen dak!
Een sedum groendak in jouw tuin?
Wij van Natuurlijk Tilburg hebben uiteraard ook sedummatten en sedumcassettes voor jouw groene dak beschikbaar. Onze specialisten kunnen je er alles over vertellen. Je bent van harte welkom om eens langs te komen en ons te vragen naar de mogelijkheden. Uiteraard zijn wij hierover ook telefonisch bereikbaar via 013-7820925 of je kunt ons mailen op info@natuurlijktilburg.nl. We helpen je graag!